Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Testamenter kan løse mer enn du tror.

17. april 2020Jussen har mange løsninger for deg - som du aktivt må oppsøke for at du skal kunne gjøre deg nytte av dem. Noen av disse kjenner du helt sikkert til - f.eks. å skrive testament som vi skal knytte noen kommentarer til i dette innlegget - mens andre kjenner du kanskje ikke til - f.eks. muligheten for å skrive en fremtidsfullmakt.

Selv om du kjenner til muligheten for å skrive testament, kjenner du antagelig ikke til alle behov som kan dekkes gjennom et testament. Du vet nok at du innenfor visse grenser kan bestemme hva som skal skje med arven etter deg - men hvilke grenser er det egentlig som gjelder for deg, og hva kan du bestemme? Vet du f.eks. at du ved testament kanskje kan sikre livet til din håpløst naive gjeldstyngede sønn som totalt mangler økonomisk styringsevne? Jussen har løsninger som du bør diskutere med en advokat. 

Samboer som har, har hatt eller venter barn med avdøde, arver avdøde i svært begrenset utstrekning. Samboere som ikke kommer i nevnte kategorier, arver ikke hverandre. Kanskje du vil gjøre noe med det. Og kanskje vil du bestemme selv hvem som skal sørge for gravferden og graven din. Jussen har løsninger på dette også.

Vet du om konkrete punkter som kommer til å skape splid mellom arvingene? Kanskje kan du løse dette for dem i et testament. Ved den nye arveloven fra 14.06.2019 som trer i kraft 01.01.2021, er det f.eks. åpnet for at du kan bestemme hvem av arvingene som skal arve konkrete aktiva, f.eks. hytta eller huset, selv om verdien overstiger det vedkommende skal arve. Differansen innbetales til boet.

Og vet du hvilke begrensninger som gjelder for testasjonsfriheten til gjenlevende som sitter i uskiftet bo? Mange tror de blir eier av alt sin avdøde ektefelle hadde, og kan disponere fritt over dette også ved testament. Det er ikke riktig, men jussen kan ha løsninger også her. Er det i det hele tatt nødvendig eller ønskelig for gjenlevende å sitte i uskifte? Alt for mange sitter i uskifte uten å ha tenkt igjennom dette ifm. at testamentet ble skrevet, og/eller ved førstavdødes bortgang. 

Og skal du skrive et testament, må det gjøres skikkelig. Du bør få bistand av en kyndig advokat. I mange dødsboer sliter arvingene med følgene av testamenter som er mangelfulle, feilaktige eller inkonsekvente, og som medfører tvil om hva avdøde egentlig mente. Det skaper grunnlag for tvister - akkurat det avdøde ønsket å unngå. Overraskende mange, også godt bemidlete testatorer, skriver testamenter på egenhånd for å spare penger. Det kan fort bli dyrt for arvingene. 

Livet går så fort. Vi bekymrer oss kanskje for hva som skal skje når vi faller fra, men det er vanskelig å finne tid (dette er ulystbetont for de fleste) til å undersøke det nærmere. Det kan være veldig uheldig for dine etterlatte som vil slite med følgene av at du ikke tok den telefonen for å ordne opp. Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn