Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Større risiko ved salg av bolig?

4. oktober 2018



Salg av fast eiendom (tomt, bygninger, leiligheter) skjer i dag nesten alltid som et "as-is" eller "som-den-er" salg. Det betyr i praksis at selgeren fraskriver seg ansvaret for skjulte feil og mangler. Kjøperen kan da bare fremme krav overfor selger dersom eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å forvente, eller dersom det er brudd på selgers opplysningsplikt. Dette har medført at det er svært mange tvister, både i og utenfor domstolen, om vesentligherskravet og opplysningsplikten.

I dagens situasjon har selger faktisk et økonomisk insentiv til å være uvitende mht mangler som ikke overstiger vesentlighetsterskelen og som derfor ikke kan påberopes av kjøper. Dette er lite tilfredsstillende, og medfører en for stor risiko for kjøper. Det fremstår mer rimelig å legge til rette for at selger får en oppfordring til å undersøke og klarlegge eiendommen best mulig før salg. Dersom ansvaret for mer "normale" eller "alminnelige" feil og mangler blir lagt på selger, antas at dette vil medføre en slik oppfordring og resultere i bedre opplyste bolighandler. 

Justis- og beredskapsdepartementet vurderer i disse dager flere forslag til endringer av lovverket for kjøp/salg av fast eiendom, bla. å fjerne muligheten for "as-is" salg til forbrukere. Det fremstår etter vår mening som en klok utvikling som vil kunne medføre færre eller mindre omfattende konflikter.

Argumentene mot å fjerne muligheten for "as-is" salg er bla. at den økte selgerrisikoen vil medføre høyere transaksjonskostnader ved bla. økte kostnader til taksering og eierskifteforsikring. Dette vil i neste omgang kanskje medføre noe høyere eiendomspriser. Det kan nok være riktig, men hensynet til å initiere mer opplyste og tryggere eiendomshandler må være avgjørende.

Vi ser frem til lovforslaget fra departementet. 



Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn