Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

NB: Frist 31.12.20 - avkortning i arv.

11. august 2020Den nye arveloven trer i kraft 01.01.2021. En endring er det lurt å være oppmerksom på. Ved den nye lovens ikrafttreden mister du muligheten til å bestemme at tidligere gaver skal medregnes i det senere arveoppgjøret. Utfordringen oppstår bare hvis du tidligere har gitt gaver som ikke er benevnt arveforskudd el.

Frem til og med 31.12.20 kan du bestemme at gaver som tidligere er gitt skal medregnes i det senere oppgjøret etter du har falt fra. Som så mye i jussen, er dette dog ikke en unntaksfri regel. Dersom du tidligere har forpliktet deg til ikke å bestemme slik avkortning, eller dersom gavemottager har hatt en rimelig grunn til å gå ut fra at avkortning ikke vil skje, vil du normalt være bundet av det. 

En avkortningsbestemmelse bør gjøres skriftlig og den bør også konkretiseres mht hvilke gaver som skal omfattes og hvordan avkortningen skal skje - f.eks. kun krone for krone (som er hovedregelen i § 40 i dagens arvelov), med et bestemt kronebeløp (som ikke må være for høyt) eller f.eks indeksjusteres tilsvarende endringen i konsumprisindeksen (KPI) fra gavetidspunkt til arvefallstidspunktet. 

Etter den nye lovens § 75 vil bestemmelser om avkortning for gaver bare gjelde hvis det er satt som et vilkår før gaven ytes. Arvingen som mottar gaven kan da ta et informert valg mht om han/hun vil akseptere gaven.Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn