Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Møter - varig korona-virkning, også i lovverket.

18. juni 2021Datateknologikompetansen hos den vanlige arbeidstager har gjort kvantesprang etter koronapandemien nådde oss i fjor. De fleste av oss håndterer nå f.eks. elektroniske møter på en god måte. Det er fremdeles et ubesvart spørsmål i hvilken grad man vil gå tilbake til ordinære fysiske møter når koronaen er over. Det anses mest sannsynlig at en god del av møtene fremdeles vil avholdes elektronisk. De fleste har erfart at elektroniske møter fungerer veldig bra i mange, men ikke alle, tilfeller. 

De gode erfaringene som er gjort med elektroniske møter, har nå medført lovendringer i selskapslovgivningen, f.eks. i aksjeloven. Før koronaens tid var fysiske møter den klare hovedregelen. Det har dog, ved enighet, vært mulig å gjennomføre f.eks. forenklede generalforsamlinger.

Koronaen var bakgrunnen for at det i 2020 ble innført en midlertidig forskrift som likestilte fysiske møter med elektroniske møter. Erfaringene med forskriften har vært gode, og har med virkning fra 01.06.21, medført en varig endring av møtereglene i f.eks. aksjeloven. Lovens § 1-5 a likestiller nå fysiske og elektroniske møter, og bestemmer følgende: "Med møte i denne loven menes møte hvor de som deltar enten er fysisk til stede på møtet (fysisk møte), eller deltar ved bruk av elektroniske hjelpemidler (elektronisk møte)."

Det er opp til styret å bestemme møteform ved avholdelse av f.eks. generalforsamlinger - under forutsetning av at valget er forsvarlig. Loven stiller krav om at elektroniske møter gjennomføres på en betryggende måte. I de tilfeller generalforsamlinger avholdes ved fysisk møte, er hovedregelen at aksjeeiere likevel skal kunne delta elektronisk, hvis det ikke foreligger "saklig grunn" for å nekte dette.

Lovendringen skaper større fleksibilitet. Selskaper som ikke syns dette er positivt, har mulighet til i vedtektene å begrense styrets myndighet, slik at f.eks. visse typer saker eller møter skal holdes i en bestemt møteform. Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn