Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Bil og mobil - et førjulstips.

12. desember 2020Høyesterett behandler saker av svært forskjellig karakter - ikke alle er like praktisk relevante for mannen i gata. I oktober avgjorde Høyesterett imidlertid to saker som er høyaktuelle for de som har tenkt at mobiltelefon under bilkjøring lovlig kan brukes uten handsfreeløsning, hvis bilen står i ro f.eks. på rødt lys eller i kø. Forskriften som regulerer dette bestemmer følgende i § 2: «Fører av en motorvogn må ikke bruke mobiltelefon under kjøring.»

Den ene saken gjaldt en sjåfør som i en helt stillestående kø "løftet opp mobiltelefonen og trykket på meldingsikonet for å begynne å skrive en tekstmelding". Den andre saken gjaldt en sjåfør som på rødt lys "tok opp mobiltelefonen og trykket på skjermen for å undersøke hva klokken var". Motorene på bilene var automatisk midlertidig avslått som følge av stansen.

Begge sjåførene ble frifunnet av lagmannsretten (og den ene også av tingretten). Høyesterett dømte imidlertid, riktignok under dissens, begge sjåførene for brudd på bestemmelsen idet de mente at "kortvarig trafikal stans"  tilfredsstilte forskriftens forbud mot bruk "under kjøring". I tillegg til en en bot på kr. 2.000,-, ble de midlertidig fradømt retten til å føre motorvogn i hhv 2 og 3 mnd. Dommene er strenge - impulsen til bare å sjekke telefonen kjapt når du likevel står stille, kan ikke lovlig tilfredsstilles.

Greit å vite dette i en hektisk førjulsmåned. Vi ønsker alle en FREDELIG JULETID !Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn