Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Advokatfirmaer med liksom-advokater.

7. april 2022Vi lurer på hvorfor noen advokatfirmaer har tenkt at det er greit å kalle noen advokatfullmektiger for "fast advokat" eller "senior advokat" selv om de ikke er advokater. Og så lurer vi på hvorfor titler, etter henvendelse fra Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, endres på en måte som kan oppfattes mer tilslørende enn avklarende. 

For å kunne benytte tittelen "advokat" må man ha advokatbevilling, og for å få slik bevilling er det etter domstolloven § 220 og advokatforskriften kap 8 krav til utdannelse, kurs, arbeidserfaring, prosedyreerfaring, alder, vandel og opptreden. Som arbeidserfaring godkjennes blant annet stilling som autorisert advokatfullmektig for en advokat. Tittelen "advokat" forteller med andre ord det rettssøkende publikum noe om hvilken kompetanse mv. som innehas. Det betyr ikke at en advokat nødvendigvis er dyktigere enn en advokatfullmektig, men det betyr at advokaten oppfyller alle lovbestemte krav for å kunne benytte tittelen. Alle advokater og advokatfullmektiger står uansett fritt til å synliggjøre egen kompetanse for eksempel i en CV. 

Advokatbladet omtalte i januar at Tilsynsrådet hadde avdekket at svært mange advokatfullmektiger i to store advokatfirmaer benyttet titler som "fast advokat" og "senior advokat" - uten å være advokater. Firmaene anførte at dette kun var stillingskategorier som skulle si noe om kompetanse, men som ikke var knyttet til hvorvidt disse faktisk hadde oppfylt alle krav for å kunne benytte tittelen "advokat". Som Advokatbladet og Rett24 skriver, ga Tilsynsrådet i februar og mars begge de to firmaene advarsler, og de peker blant annet på at feil tittelbruk medfører fare for villedelse av det rettssøkende publikum. Tilsynsrådet mener også at feil tittelbruk kan ha hatt en økonomisk betydning blant annet ved at advokatfullmektigene kunne stå på en høyere timepris som følge av at tittelen "advokat", i en eller annen form, ble benyttet. 

Firmaene har endret praksis. Det ene firmaet har på sine norske nettsider, og i sin norske korrespondanse, imidlertid likevel fortsatt valgt ikke å kalle advokatfullmektiger for advokatfullmektiger. Alle jurister som ikke er partnere kalles nå "associate" i en eller annen form, med eller uten "senior" eller "managing" foran. Hvorfor det? Advokatbladet melder at Tilsynsrådet skal vurdere også dette, og det tenker vi er bra. Vi lever av tillitt, og må hver dag vise at vi er oss tilliten verdig. Vi stiller oss tvilende til om tittelbruk som kan oppfattes mer tilslørende enn avklarende, kan bidra til økt tillitt - uavhengig av om slik tittelbruk er innenfor etter utenfor loven. Vi slår et slag for å kalle en spade for en spade, og syns det er synd at store aktører innenfor advokatbransjen ikke går først i toget for klargjørende kommunikasjon.Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn